subota, 3. siječnja 2015.


Naočale za čitanje

Događaji iz vanjskog svijeta povremeno oblikuju naš dan, jutro...pokrenu razgovor koji zapinje , negdje uz kavu. Pitam se, ne baš svaki dan, ali ipak, pitam se'...kako nas nekoliko, na trenutak zbivanja,ili, trajanja istog, gleda različito?
Emocije i izrazi lica, pokoji grč,kao ekspresija na dječjem licu koje u trenutku pokazuje ono što osjeća ,psihološko stanje doživljenoga vidljivo je na svima.
Ili nije ??

-Po pustim sobama glavinja ne izgovorena supstanca bijesa. Naočale za čitanje su u ladici u kojoj ništa drugo godinama nije ni pokušalo da se udomi. Samo ''naočale za čitanje''. Duboko iza ponoći, u potrazi za nečim što miluje um otvara knjigu naslova ''Nezamislivo štivo''.
Odluči čitati- prvo će skuhati čaj. Kuhinja gleda na stan preko puta ...tamo je žena i muškarac, možda još netko, ne vidi se dobro...ali nisu sami. Nasloni ruke na šank i počinje promatrati što se tamo dešava.
-NAOČALE ZA ČITANJE SU SADA MANJE BITNE. 

-Voda u kuhalu se odavno ohladila, a laktovi su pomalo već boljeli. Otvara prozor, da dobije zvuk, slika je prisutna. Kao na velikom platnu uloge su podijeljene, doduše, publike je malo...tek jedan gledatelj.
Da si bolje pazio ne bi ni došlo do ovoga, čuje se oštar glas žene s dugom crnom kosom. Da si imalo razmišljao sada bi smo već bili na putu za Australiju, ali ne...moraš ti po svom. Moraš, glas joj postaje jasniji, moraš još jednom uprskati sve. U hodu zatvara prozor, ništa se više ne čuje. Tek kretnje po sobi i mahanje rukama. Odluči se vratiti čaju, i ponovo uključi kuhalo. Šalica, vrećica sa čajem, med...još samo voda. Pogled mu i dalje povremeno odluta na susjedni prozor. Odjednom su ugasili svjetlo,jesu li me vidjeli, pitao je sam sebe ? Ulio je vodu i krenuo ka fotelji u kojoj je volio čitati. Naočale, zaboravio je uzeti naočale za čitanje.

-U prolazu je vidio svjetlo, ženu, muškarca na kojeg je vikala, luđački su vodili ljubav na kuhinjskom stolu, kao dvije kugle , s ljubljeni u jednu. Počeo je sanjariti, promatrajući taj prozor snivao je ženu, >>Pita je, odakle si<< ? Žena odgovara. >>S juga, odakle si ti<<? Sa sjevera. Putuješ sama? Da, putujem. Govori joj, ti si moja žena. Da, tvoja sam. Onda... plešimo naš prvi valcer.

( odlomak 2 ,  Naočale za čitanje)

Ružica Lacić Gavranović